180 and i

180 and i

 

Première op 18 februari 2019 in Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) tijdens festival "Lieve Stad".

 

"In 2014 ontdekte ik dat Amsterdam 180 nationaliteiten telt. Een wereldrecord. Direct wilde ik al deze mensen ontmoeten en interviewen. Uiteraard onmogelijk. Het bleek het begin te zijn van mijn levensproject 180".

 

Drie jaar geleden ging maker Marjolein Frijling samen met een team van diverse culturele instellingen op zoek naar 180 Amsterdammers die in een ander land geboren zijn. De geslaagde zoektocht resulteerde in een grootschalig project, waarbij in de jaren daarna de 180 Amsterdammers op verschillende manieren werden gepresenteerd. Met onder andere fotoportretten in het Parool, mini-videodocumentaires en een rondreizende expositie maakte de stad kennis met deze 180 Amsterdammers.

 

De interviews met de 180 Amsterdammers leverde naast bijzondere ontmoetingen, interessante inzichten en zelfs hilarische momenten ook ongemakkelijke situaties en gevoelens van schaamte op bij Marjolein. Ze komt tot de ontdekking dat de gesprekken uiteindelijk meer iets zeggen over haar dan over haar stadsgenoten. Na de afgelopen jaren 180 verhalen verzameld te hebben voelt Marjolein dat ze eigenlijk maar één verhaal daadwerkelijk kan vertellen: haar eigen verhaal.

 

In de voorstelling "180 and i" deelt Marjolein haar persoonlijke verhaal over de zoektocht naar de 180 Amsterdammers, wat de ontmoetingen bij haar teweeg hebben gebracht en over de verhalen die ze maar niet los kan laten.

 

 

Concept en spel: Marjolein Frijling

Muziek: Dwight Breinburg en Martijn Rooker

Geproduceerd door Stichting DW-RS |  Bureau Barel

Met dank aan de 180 Amsterdammers